Reformátuskovácsháza

mobil nézet.
2022 mjus 20 pntek -

Fórum

Sajnos többszöri próbálkozás után is újra és újra rá kellet jönnöm, hogy a Fórumot senki sem használja!

Az első fórum bejegyzéseit lementettem, és azok alább olvashatók, valamint a Facebook-os hozzászólások!

Továbbra is írhattok a Kapcsolat menüponton keresztül, vagy hozzászolhattok a Facebook segítségével is.

Általános Fórum

Nagyon örülök ennek a honlapnak!
8 évig jártam ebbe az iskolába és azóta is szívesen gondolok vissza!
Sok sikert!
Szász Csaba
- 2010 május 14 08:43 -


Végre megtaláltam a régi iskolámat. Jó volna ha az iskolatársaimat is megtalálnám. 1967-1975-ig jártam. Kérem aki megtalál osztálytársak írjanak. Staudinger Kálmánné a férjes nevem .

Oláh Edit

- 2010 szeptember 12 14:47 -


Hogyan találják meg a volt iskola társak ezt a lapot ha nincs hirdetve? Biztosan sokan keresik az osztálytársukat.Jó volna minél többen találkoznának a volt iskolájukkal tanárokkal és az osztálytársukkal.

Oláh Edit

- 2010. október 14. 05:10 -


Tisztelt Edit!

Az iskola oldalát kisebb-nagyobb segítséggel sikerült összeraknom. Létrehoztam egy fórumot is, de sajnos nagyon kevesen látogatják, pedig a Google keresőben is lett regisztrálva (elméletileg ott a keresés eredményeként szerepelnie kellene, bár az nagyban függ a látogatottságtól is)
Továbbá a Wikipédia Mezőkovácsháza oldalán is megtalálható az iskola linkje, valamint az IWIW-en is van hasonló fórum és klub is. A klub üzenőfalán is próbáltam az oldalt népszerűsíteni, de sajnálattal tapasztaltam, hogy a volt iskolatársak nem igen látogatják a honlapot.

Én az oldalam minden újabb látogatójának nagyon örülök. Szívesen fogadok az oldallal kapcsolatos minden észrevételt.

Kása János

- 2010. október 14. 17:49 -


Üdvözlet a Reffi iskola öreg diákjainak!
Örülök, hogy megújult az iskola fóruma.
A korábbi fórumba már írtam néhány bejegyzést. Szerencsére ezek nem vesztek el a megújítás során.
Egy kicsit nehéz volt ide találni, de szerencsére sikerült.
Sok sikert kívánok a fórumhoz, remélem életképes lesz.

Üdvözlettel: Veréb Péter


Emlékeink!

1978 szeptemberében léptünk be először az iskolánk falai közé, és megkezdtük az első osztályt. Papp Mihályné megtanított bennünket az írás-olvasás tudományára, valamint bevezetett minket a számok világába. Sok mást is megtanultunk, kezdetben játékosan, majd kissé szigorúbban.
Az első négy év hamar elröppent. Ezt követően az ötödik évet már Tóth Albertné osztályfőnök irányításával kezdtük meg. Nagyon megszerettük, de sajnos hamar el kellet tőle búcsúznunk, mivel más iskolában folytatta tanári pályáját. A hatodik osztályt már Seres János osztályfőnök vezetésével kezdtük meg, de ő is távozott iskolánkból. 1984-ben Szabó Erika lett az osztályfőnökünk, és a nyolcadik osztályból már tőle ballagtunk el.
A tanulmányaink sikeres elvégzésében persze több tanár is kivette részét, akiket még máig is tisztelünk. Ha ők nem lettek volna, és nem lett volna az iskolánk, akkor nem jutottunk volna odáig, ahol most vagyunk.

Köszönjük, hogy tanítottak, és hogy tanulhattunk.

Kása János

- 2009. október 22. 18:18 -


Emlékek 1944-től 1948-ig.

A gyermekkoromat Ref.-kovácsházán töltöttem. A Nép Iskola első három osztályát itt jártam ki. Tanítóim: Szabó Margit (Margit néni), Zsecz Karola (Lili néni), Lehotai Ilona (Ilonka néni), Baja Sámuel (kántor-tanító) aki átmenetileg iskolaigazgató is volt. Tőlük tanultam meg az írás, olvasás és az alapvető emberi magatartást és erkölcsöt. Ez a háborús és a háború utáni időszak nagyon nehéz volt. Az 1944-45 ős tanév alig, hogy elkezdődőt már be is kellet fejezni. A front vészesen közeledett és kétheti tanítás után hosszan tartó iskola szünet következett. Ilyen őszi-téli szünetet egyikőnk sem kívánt. Egy honvédhuszár zászlóalj települt a községbe, szállás gyanánt minden lakható helyet, magánházat, közintézményt, köztük az iskolát is lefoglalták. Aki tehette elmenekült a faluból. A háborús front hamar átvonult a falun. Az idősebb emberek elmondása szerint kilenc honvéd védte utóvédként a falut. Néhány házat aknatalálat ért, és a református templom szép tornyát is találat érte, azóta sem került renoválásra.
A háborús helyzet gyors változása lehetővé tette a közigazgatás gyors helyre állítását, így az iskolában a tanítás is megkezdődőt. Tanszerek, tankönyvek nem voltak. A régi tankönyveket cenzúrázva lehetett csak használni. Ez a cenzúra abból állt, a nacionalista jellegű, és a Magyar Királyságra utaló sorokat tintával áthúzták tankönyvekben. Még használtunk palatáblát is, nem illetve kevés volt a papír. Az osztályokat összevonták, három osztály volt egy tanteremben, ezt a tanárhiány és a fűtési gondok indokolták. Sok gyerek volt, ezért az óvoda nagytermét is igénybe kellett venni. Annak ellenére, hogy a háború miatt sokan elmenekültek, volt később egy visszaáramlás is, sokan jöttek nagy városokból, mert kibombázták őket, de a legfőbb baj az élelmiszerhiány volt. A városból jött családok egy része véglegesen Reffen, vagy nagy-faluban telepedett le. Itt jegyzem meg, hogy Mezőkovácsházát a köznapi beszédben nagy-falunak neveztük.

/Vége az első résznek./

Kelt: Vác, 2009-11-04.

Veréb Péter

- 2009. november 04. 21:19 -


Kedves Péter!

Most találtam rá erre a fórumra.Nagyon sajnálom,hogy ilyen kevesen használják.Én is, 25.éves koromig Reformátuskovácsházán laktam.Érdekes,hogy ezt a nevet,hibának jelzi az internet.Abban az időben mindég arra voltam büszke,hogy ez a leghosszabb nevű magyar falu.És a főutcájára.Ezt, az én időmben nyolc fasor díszítette.Csodálatosan nézett ki.
Szeretettel gondolok vissza az óvodára és az iskolára.Mindkettőben,a véleményem szerint nagyszerű nevelést kaptunk.Az iskola különösen szigorú volt,utólag az a véleményem,hogy teljes mértékben igazuk volt.Úgy hiszem, nagyon sok hasznos embert adott ennek az országnak.Nagyszerű tanárok tanítottak,ma is szeretettel gondolok vissza rájuk!
Én egyébként 1954-ben születtem.1961-69.között jártam iskolába.
Várom én is, az ebben az időszakban a reffi iskolába járt társaim jelentkezését.

Üdvözlettel
Végvári Mihály

- 2010. április 29. 16:26 -


Kedves Mihály!

Örülök, hogy megtaláltad ezt a topikot. Én azért indítottam,hogy kialakuljon egy folyamatos , pergő klub élet, ahol a Tagok elmondhassák élményeiket, emlékeiket.
Talán egyszer kialakul baráti párbeszéd is.
Írjál máskor is. Ha vannak ismerőseid akik ide jártak iskolába, biztasd Őket, hogy kapcsolódjanak be a Fórum életébe.

Üdvözlettel: Veréb Péter

- 2010 Apr 29 16:34 -


IWIW fórumról

Kedves Petyi!

Hínak e ma így Téged? Mi így hívtunk. Sok-sok rosszalkodás, játék zajlott minálunk, akkor is amikor Te a Nagymamádéknál laktál, s ott jártál iskolába. Egyszer nagyon utáltalak: a fiúkkal célbalövőset játszottatok, s lehet, hogy Te voltál? - szét lőtted a fehér tintásüvegemet. Micsoda kincs volt... Utána mindenáron ki akartátok Ti fiúk sajátítani az udvart, s engem egy szem kislányt bezavartatok. Hiába! Ti mind idősebbek voltatok nálam, s már iskolába jártatok, ill. jártatok volna, ha nincs a háború. Olvastam az emlékezésedet. S Lili tanárnőre emlékszel e? Nekem Ő volt a kedvenc - most született kis-unokám /kicsit talán véletlenül?!/ ezt a nevet kapta.
Ő is olyan szép lesz, mint a tanárnő volt. ...
Azért előjönnek az emlékek!
Csók neked és kedves feleségednek is, akinek volt egy csodálatos édesanyja.
Személyes levelezéssé alakultam, de hát nem baj, ugye?

Tömördyné Kocsis Zsuzsa Ilona

- 2010. április 21. 19:07 -


Kedves Ilona!

Köszönöm,hogy válaszodban leírtad a régi emlékeket és megtörted azt a hallgatást ami a Reffi fórumon ez ideig volt. Talán a többi Reffi klubtag ebből merít egy kis bátorságot és ír a topikra. Köszönöm a kedves soraidat. Nem baj a személyes beszélgetés, hiszen az az egyik célja a nosztalgia topiknak. Ha összegyűlik sok emlék akkor azokat csokorba szedve fel lehet tenni majd a web oldalra, illetve a blogra.

Veréb Péter

- 2010. április 21. 19:10 -


Reffi-nosztalgia

Tömördyné Kocsis Zsuzsa Ilona

Nevessetek: amikor a kislányomat /ma 43 éves/ szültem, a Szabolcs utcai /hol van az már/ Női kettesben, sokáig kellett várnom... A "személyzet" addig papírmunkát végzett. Kérdezték: kitölti, vagy diktálja? Kitöltöttem. Sz.helye: Reff. Kovácsháza... stb. - s azután leadtam a főnővérnek. Kis idő után mindenki engem bámult. Közben eltelt 4-5 óra, megszületett Zsuzsikám! Mindezek után a főnővér nagyon óvatosan megkérdezte: mióta van Reff. alatt?
Én nem értettem. Mit gondoltok: azt hitték rendőri felügyelet alatt állok, azt jelenti a Reff. Minden jó, ha a vége jó: jót nevettünk a kiigazításom után, s csodálattal hallgatták, hogy van Magyarországon egy hely, amit úgy hívnak: Reformátuskovácsháza. Sajnos már régen nem. De azért mindenkinek, akit érdekel, elmagyarázom, hogy Mezőkovácsháza az csak a gyűjtőnév, de az igazi: Reformátuskovácsháza. Itt születtem én, s már ez oly távol van, hogy az emlékek is csak vánszorognak.

Üdv. minden Reffinek!!!

- 2010. április 21. 19:03 -


Kedves Zsuzsa! Nagyon tettszik a történeted. 1997-ig én is reffi voltam.

Nagy Marianna

- 2010 Apr 29 16:30 -


Az oldalt készítette: Dzseemy