Reformátuskovácsháza

mobil nézet.
2022 mjus 20 pntek -

Veréb Péterné tanítótól búcsúzunk

Forrás: Földváry Károly általános iskola

Veréb Péterné Bóné Erzsébet
Iskolánk fájó szívvel búcsúzik volt tanítójától Veréb Péterné Erzsikétől, aki január 20-án, életének 72. évében elhunyt.
Erzsike életét és munkásságát talán Pázmány Péter szavaival lehet a legjobban jellemezni.
„Nemes szép élethez nem kellenek nagy cselekedetek.
Csupán tiszta szív és sok, sok szeretet.”
Pedagógus pályáját egészen fiatalon, 18 évesen kezdte, gyakorlóéves tanítóként a Református-Kovácsházi általános iskolában. Képesítő vizsgáját 1960-ban, a szegedi Tanítóképző Intézetben tette le. Ezt követően egy évet a budapesti Szilágyi Dezső utcai általános iskolában dolgozott, majd 21 éven át Nagyatádon, az 1. számú általános iskolában tanított.
1982-ben családjával Vácra költözött, ekkor került iskolánkba, az akkori Gábor József Általános Iskolába, ahol 1996-ig nevelte, tanította sok-sok szeretettel a kisiskolásokat. Hosszú pályafutása során mindvégig igen nagy gondot fordított az önképzésre, a folyamatos megújulásra. Számos tanítóknak szervezett tanfolyamon bővítette tudását, oktatástechnika, matematika, bábos tanfolyamokon vett részt.
Iskolánkban, az első évben napközis csoportvezető volt, utána osztálytanító lett, matematika és környezetismeret voltak a főbb tantárgyak, melyeket tanított. Óráira mindig alaposan felkészült, és jól hasznosította a továbbképzéseken megszerzett ismereteit. Rendszeresen használta az audiovizuális eszközöket, rajzok, bábok készítése során kamatoztatta kézügyességét. A kisdiákok délutáni tanulását, foglalkoztatását továbbra is fontosnak tartotta. Kezdeményezésre indult el az iskolaotthonos tanítás, melynek első helyi kimunkálója volt. Élenjárt az iskolaotthonos formák megismerésében, kipróbálásában és elterjesztésében.
Munkaközösség-vezetőként végzett munkája is elismerésre méltó, követésre érdemes. Vezetése alatt rendszeressé váltak az otthongyűlések és a „Bemutatkozik a napközi” című műsoros délutánok. A tanítási szünetek idejére is igyekezett sokféle, hasznos programot összeállítani a rá bízott tanulóknak.
A szülők és a tanítványai becsülték, fiatalabb munkatársai bizalommal fordultak hozzá, tudták számíthatnak segítségére.
Munkájának elismeréseként 1990-ben, miniszteri dicséretben részesült. Vác városa 2010-ben városi ünnepségen köszöntötte arany diplomája átvételekor.
Iskolánk egy Szabó Magda idézettel vesz búcsút Tőle: „Csak azok halnak meg, akik egész életükben nem csináltak semmit. Aki tett valamit, nem magáért, hanem másokért, mindenkiért, az megmarad.”
Erzsike! A tanítványaid, és munkatársaid még sokáig emlékezni fogunk Rád!

Az oldalt készítette: Dzseemy