Reformátuskovácsháza

mobil nézet.
2022 mjus 20 pntek -

Csincsik Imre pedagógus emlékére.

Használni akartam, nem tündökölni.
Csincsik Imre
Reformátuskovácsháza, 1933. szeptember 9. - Hajdúszoboszló, 2008. április l5.

1933. szeptember 9-én, Reformátuskovácsházán született. A Pécsi Állami Pedagógiai Főiskolán szerzett tanári diplomát történelem-földrajz szakon. Budapest XVIII. kerületben 1955-ben kezdett tanítani, neve összekapcsolódott a kerület több iskolájával: a Kisfaludy utcai, az Engels utcai (ma Gulner Gyula) és a Kassa Utcai Általános Iskolával.

Talán nincs is olyan család a kerületben, amelynek tagjai diákként, szülőként, kollégaként ne ismerték, becsülték, tisztelték volna.

A Kassa Utcai Általános Iskola vezetését 1969-ben vette át, melynek hat év megszakítással 1992-ig volt igazgatója. Szervező munkája nyomán 1970-ben megindult a sporttagozat, amely azóta is eredményesen működik. Az iskola fejlesztésének határozott irányt szabott erőskezű vezető egyéniségével.

1980-ban a kerület oktatási osztály vezetőjévé nevezték ki. Ezt a megbízatást hat évig látta el. Fontosnak tartotta nemcsak saját iskolájának, hanem a kerület minden oktatási intézményének fejlesztését is. Létrehozta pl. a kerületi oktatás- és számítástechnikai bázisokat.

Az 1986/87-es tanévtől visszatért iskolájába, ahol az oktatás színvonalának emelése céljából a 70-es években kialakított oktatási stúdiót és zárt láncú televízió-rendszert továbbfejlesztette, és médiatárat építtetett ki.

Az igazgatói munka mellett történelemóráin a fiatalok helyes történelmi szemléletének kialakítására törekedett. Tekintélyt parancsoló megjelenésével, következetes szigorával, igazságosságával kivívta diákjai tiszteletét és szeretetét. Fegyelmezett munkavégzést várt el beosztottjaitól is. Mindig megbecsülte a hivatásszerető, színvonalas pedagógus munkát.

A pedagógus pályától nehéz szívvel búcsúzott, 1993-ban nyugdíjba vonult. Családja körében, az unokákkal nagy szeretettel foglalkozott. Sok időt töltött kedves pihenőhelyén, Hajdúszoboszlón. Itt érte a halál április l5-én. Megdöbbenve fogadtuk a hírt: Csincsik Imre nincs többé.

Fájó szívvel búcsúzik tőle szeretett iskolájának tantestülete: kollégái, munkatársai valamint barátai, ismerősei. Tisztelettel adóznak emlékének a szülők, a tanulók és a régi tanítványok.

Csincsik Imre búcsúztató gyászszertartása 2008. április 30-án, szerdán 15 órakor volt a Kassa Utcai Általános Iskola udvarán.

Forrás: http://archiv.bp18.hu/hirek

Az oldalt készítette: Dzseemy