Reformátuskovácsházi Iskola

2006-ban bezárták

JENCÓ: BÚCSÚ AZ ISKOLÁMTÓL

"Könnycseppet érzek, hisz még itt vagyok,
Előtted állok, hisz még itt vagyok.
Még meddig? Ezt még sajnos nem tudom!
Régi iskolámtól elindulok.

Elindulok, míg a szél fel nem kap.
Repülök, míg az életem sikert nem arat,
Fájó szívvel nézek drága iskolám,
Mikor voltam én már vén diák?

Elindulok én egy útról.
Hisz tudok mindent a múltról,
De az út egyszer visszavisz,
Könnyes szemed rám tekint.

Szárnyalok, mint egy szabad madár.
Emlékként tekintek rád, öreg iskolámí.
Ha a könnycseppem esik, ne hidd, hogy eső,
Csak egy szomorú diák, ki tőled eljő"

Ez a te cikked helye:

Itt mindenki el tudná olvasni azt a cikket, amit te írtál az oldalra. Szívesen veszek minden olyan cikket, írást, verset, ami a Mi iskolánkkal kapcsolatos. Bátran írj!!

Már a Facebookon is!

Az iskola már jelen van a közösségi oldalakon is. Kezdetben csak a az IWIW-en, de már a Facebookon is elérhető. Az oldal már mindkét oldalon lájkolható, megosztható.

Tanulmány a kistérségi iskolákról:

Horn Dániel - Kistelepülések kisiskolái - társulás?

A vitaindító néhány önálló kutatás összegzése révén jött létre. Nagymértékben támaszkodom a suliNOVA kht. Oktatáspolitikai Elemzések Központjának (OPEK) még folyamatban lévő "Kistelepülések kisiskolái" elemzésére, ezen belül is Hermann Zoltán (2005b) tanulási környezetet leíró háttértanulmányára, illetve egy másik ezzel összefüggő, ám számos megállapításában bővebb tanulmányára (Hermann 2005a) ...(tovább)

Kalocsa Róza:

Kalocsa Róza (Reformátuskovácsháza, 1838. febr. 5. - Debrecen, 1901. febr. 16.) ref. tanár. Reformátuskovácsházán, valamint 1849-től Aradon tanult, 1860-tól Pesten nevelősködött, hol 1864-től ref. felsőleányiskolai igazgató volt. Hasonló minőségben 1875-ben Szatmárra ment, majd 1880-ban állami szolgálatba lépvén, több helyen tanárkodott, míg 1893-ban ismét egyháza szolgálatába állott, mint a debreceni felsőbb leányiskola igazgatója. - Mint özv. Márkus Elekné halt meg. - Szorgalmas írói működést folytatott. Különösen az ifjúsági és tankönyvirodalom terén.

Reformátuskovácsháza története az egyesítésig

(Zábrák Éva: Reformátuskovácsháza története c. diplomamunkája alapján)

Az első árendás dohánykertészek voltak a mai Reformátuskovácsháza megalapítói. Ekkor mintegy 300 református lakos került ide.

A politikai község 1813-ban keletkezett. 1815-ben kezdődtek az első református anyakönyvek.

1822-ben megindult az egyházközség virágzó élete. Az 1815-től vezetett anyakönyv első lapján ez olvasható:

"Tekintetes Nemes Csanád Vármegyében helyheztetett, és a Helvétziai Vallástételt követő Régi vagy Reformátusnak is neveződött Kovátsházi Ekklásia Matrikulája ... a kinevezett EkkIésiának első Predikátora Tar János az 1822.-dik esztendőben Junius 5-dikén. Ács János Kurátorságában Seres István Bíróságában és Fekete Mihály esküttségében ... "

Mezőkovácsháza bemutatása

Mezőkovácsháza Békés megye délkeleti területén elhelyezkedő, jellegzetes alföldi kisváros. A település neve Hunyadi János fegyverkovácsaitól származik. Célja: olyan gazdasági-, szervezeti forma kialakítása, ahol a termelés-, feldolgozás-, értékesítés egyazon érdekeltségi szférába tartozik. Ezt szeretné a város koordinálni városi, illetve térségi szinten: egyrészt erősíteni a kisgazdaságok működési feltételeit, benne a bank- és hitelrendszert, gépellátást, gépkölcsönzést, jogi gazdasági szolgáltatásokat, másrészt a megtermelt alapanyagokra épülő helyi élelmiszer-feldolgozó ipar megteremtését.

© Dzseemy, 2009