Dzseemy's Blog

Mi is az a Stylish?

Ha a fenti kérdésre pár szóban kéne válaszolni, akkor csak annyit írnák, hogy a kedvenc oldalunk saját ízlésünk szerinti kinézete. Ehhez nem is kell más, csak a Userstyle.org oldalt felkeresnünk és kedvenc böngészőnkhöz telepíteni a plugint.

Itt viszont mindjárt felmerül bennünk, hogy ez mennyire biztonságos? Lényegesen biztonságosabb, mint a népszerű Facebook egyes (és kétes) alkalmazásai, amik azt ígérik, hogy átszabhatjuk az unalmas kék-fehér kinézetet.

Miért írom, hogy biztonságos? Mert minden népszerű böngésző (Firefox, Google Chrome, Opera, stb.) támogatja ezt a beépülő alkalmazást, a saját oldalukról is letölthető.

Hogyan működik? Mire jó?

A már említett Facebook testreszabására kitűnően alkalmas, rengeteg kész stílus van hozzá. De egyéb oldalak testreszabására is alkalmas. Érdemes szétnézni a stílusok között.

Sok olyan stílus is van, ami az oldalakról eltávolítja az idegesítő reklámokat. De tökéletesen alkalmas például a lájkvadász oldalak kötelező kedveléseinek megkerülésére is. De mindezt hogyan is teszi?

Kezdjük talán ott, hogy a honlapok csak szövegeket tartalmaznak (html – hiperszöveges jelölőnyelv), és a böngészőnk alakítja azt stílussal ellátott oldallá. A böngészőnk elsődlegesen a honlapon megadott stílusok alapján készíti el az oldal kinézetét. Ha ott nem talál az adott résznek megfelelő értéket (pl. betű színe), akkor a böngésző alapértelmezett értékét veszi figyelembe. Itt jön képbe a Stylish kiegészítő! Ez a kiegészítő elsődlegesen a gépünkön lévő stílusból (ha nincs érték megadva egy részhez, akkor a honlapról elért, ha ott sincs, akkor az alapértelmezett értékekből) állítja elő a kinézetet.

De ez hogyan oldja meg a ‘lájkvadász’ oldalak megkerülését? Úgy, hogy az említett oldalak olyan kódot építenek be a honlapjukba (a Facebook támogatásával! – megkapják azt, hogy kedveltük-e az oldal, valamint az azonosítónkat), amivel eldöntik, hogy a tartalom számunkra elérhető-e vagy sem. De az adott kép, vagy videó linkje, a tartalom az oldalon ott szerepel, csak előttünk rejtve van (a bekezdés, vagy “doboz” láthatósága ki van kapcsolva: display: none;). Tehát elegendő ezt a Stylish-al visszakapcsolni, engedélyezni (display: block;) azt. A kedvelésre való felhívást viszont kikapcsoljuk.

Ugyan így tudjuk a nem kívánt reklámokat is kikapcsolni.

Ezek után talán már nyugodt szívvel  merjük használni ezt a kiegészítőt. A bátrabbak akár hozzá is kezdhetnek egy saját stílus elkészítéséhez is.

Comments are closed.

Bővebben:
Honlap és phpBB integrációja

Egy honlap készítése során merült fel az a probléma, hogy hogyan lehet megoldani azt, hogy egy honlap használja a fórum...

Bezárás